duminică, 27 mai 2012

Cine erau GOŢII?


Flavius Belizarie a fost, aşa cum se ştie, ultimul mare general al Imperiului Roman şi era trac. După ce a eliberat Roma învingându-i pe goţii din Italia (536-537) şi reîntregind militar, pentru scurtă vreme, vechiul Imperiu Roman scindat, generalul Belizarie a primit din partea lui Iustinian titlul de GETICUS MAXIMUS. De ce GETICUS şi nu GOTICUS, rămâne o enigmă a istoriei. Să fie oare pentru că el însuşi ar fi fost get? Exclus, pentru că în Imperiul Roman supranumele de glorie erau date nu după originea purtătorului, ci după denumirea popoarelor sau teritoriilor cucerite de acesta.





Poate ar trebui reconsiderate scrierile istoricului got (romanizat) Iordanes (sec. VI, contemporan cu Belizarie) care, citându-l pe Cassiodor (a cărui operă a dispărut) considera că geţii şi goţii sunt unul şi acelaşi neam, cei din urmă fiind descendenţii celor dintâi. Procopius din Cesareea (500-565), un alt istoric contemporan cu generalul Flavius Belizarie făcea, în “Despre războaie”, câteva precizări surprinzătoare, de asemenea ignorate de istoricii contemporani: “Neamurile gotice erau şi sunt şi astăzi multe la număr şi deosebite unele de altele, dar, dintre toate, cele mai mari şi mai vrednice de luat în seamă sunt goţii, vandalii, vizigoţii şi gepizii. Altădată li se spunea sarmaţi şi melanhleni, iar unii îi numeau neamuri GETICE... Toţi sunt de credinţa lui Arius şi au o singură limbă, numită gotică. Eu cred că la obîrşie se trag cu toţii dintr-un singur neam, iar mai târziu s-au deosebit după numele şefilor care i-au condus pe fiecare. Acest neam locuia în vechime DINCOLO DE FLUVIUL ISTRU".

Aceeaşi descendenţă a GOŢILOR din GEŢI avea să fie susţinută, în secolul al XVII-lea, de istoricul suedez Carolus Lundius care sublinia, în plus, că legile după care se ghidau suedezii, la vremea aceea, fuseseră „ratificate” de Zamolxe pentru geţi.

Teoria identităţii comune a GOŢILOR cu GEŢII pare fantasmagorică în raport cu istoria pe care am învăţat-o. Totuşi, cine erau aceşti goţi şi de unde au apărut brusc, de vreme ce Dio Cassius (155-229) nu-i semnalează deloc în monumentala sa “Istorie a Romei”, care avea nici mai mult, nici mai puţin de 80 de volume? Acest istoric celebru a trăit exact în perioada invaziei popoarelor migratoare, fiind contemporan cu Aurelian (214-275). Iar Aurelian s-a retras din Dacia tocmai din cauza acestor popoare, printre care şi GOŢII, care erodau permanent puterea şi autoritatea Romei la graniţele imperiului. Aşadar, cine erau aceşti GOŢI, despre care Procopius din Cesareea, Cassiodor, Iordanes şi Carol Lundius ziceau că sunt GEŢI? Nu cumva chiar erau?

Sursă: certitudinea.ro

3 comentarii:

  1. suedezul johannes magnus spune clar ca cei cinci fii a lui magog si anume: suenno(tatal suedezilor), gethar (sau gog tatal gotilor), ubbo, thor si german au migrat la 88 de ani dupa potop in scandinavia. deci getii erau cei ce locuiau o zona cuprinsa intre sudul suediei de azi si pana la cataractele dunarii care se scurg in marea neagra si deasemenea locuiau zona amudariei (uzbekistan, kazahstanul de azi) masagetii. gog-magog.

    RăspundețiȘtergere
  2. asadar din magog se trageau: sueonii, getii/gotii, germanii

    din gomer se trageau: celtii, galii, cimbri, popoarele turcice, chinezii

    din tiras se trageau: tracii

    din madai se trageau: mezii

    din meseh si tubal se trageau slavii

    alexandru macedon se spune ca a a luptat cu cei din tara si urmasii acestuia magog ducand lupte aprige. aici desigur facandu-se referire la getii de la nord de dunare sau la masagetii din zona caspicii.

    RăspundețiȘtergere
  3. cuvinte getice din limba suedeza

    matian: a manca

    smitern: a fugi, a merge

    agera: a fi ager

    erbjuda: a da, a darui

    flickan: fata, fiica

    papa: parinte

    draga: tip, fel. a fi drag

    monga: a fi mult, gramada

    RăspundețiȘtergere